... aby oči nebolely

Čtyři nejen vánoční recepty

Inspirujte se v jídelníčku podle ajurvédských principů, vybraných z dílny MUDr D. Freje. 

Detoxikační polévka

čerstvý kořen zázvoru (asi 2,5 cm) 
1/3 šálku
 

1 ks hřebíčku 3 ks celého pepře 

1 středně velká mrkev 
½ šálku pokrájeného květáku
½ šálku pokrájené brokolice
½ šálku prokrájeného celeru
½ šálku pokrájené cukety
½ šálku prokrájené petržele
špetka čerstvě mletého pepře 
špetka kajenského pepře 
asi 1,5 litru vody

Postup: Uveďte vodu do varu ve středně velkém hrnci. Oloupejte a nakrájejte zázvor na 4 nebo 5 kousků. Přidejte ho do vroucí vody, nádobu zakryjte a zmírněte oheň. Mezitím na sítu propláchněte rýži, dejte odkapat a přidejte do polévky, přepněte na střední oheň a znovu zakryjte. Omyjte a nakrájejte mrkev. Přidejte další pokrájené ingredience do vařící se směsi. Vařte po dobu dalších 10 minut. Přidejte papriku a pepř. Jezte jako polévku nebo po scezení pijte jako teplý vývar po celý den. 

Zelenina s rýží na thajský způsob

Lehké a výživné jídlo na podzim.

500 g bílé basmati rýže
sezamový olej
250 g chřestu
hlávka čínského zelí
středně velký špenát, nakrájený
čerstvý koriandr, listy nadrcené
půl okurky, oloupané a nakrájené 
čerstvý zázvorový kořen, nakrájený na jemné kousky 
2 stroužky česneku, prolisované. 
plechovka kokosového mléka

Postup: Uvařte basmati rýži. Během jejího vaření nakrájejte zeleninu. Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce sezamového oleje a prudce opečte zázvor s česnekem. Po minutě vmíchejte chřest, zelí a špenát. Poduste než začne špenát vadnout. Vmíchejte plechovku kokosového mléka. Dobře promíchejte. Jakmile je špenát uvařený, sundejte pánev z ohně a vmíchejte koriandr a okurku. Podávejte ihned s rýží.

Mrkvové cukroví

1,5 šálku špaldové mouky
1/2šálku palmového cukru (lze nahradit třtinovým cukrem)
1 lžička jedlé sody

špetka skořice

špetka muškátového oříšku
1/2 šálku 100% bio jablečné šťávy
1/4 šálku ghí (lze nahradit kokosovým olejem nebo olivovým olejem)
2 vejce
1 velká mrkev
rozinky
slunečnicová semínka

Postup: Do mísy dáme mouku, cukr, jedlou sodu a koření. Smícháme a přidáme jablečnou šťávu, tuk a vejce. Nakonec přimícháme nastrouhanou mrkev a rozinky. Naplníme formičky do tří čtvrtin těstem, posypeme slunečnicovými semínky. Dáme péct na 200 stupňů C asi 15 minut.

Vánoční jablečný svařák

Nealko nápoj pro zahřátí.

6 šálků jablečného džusu
3 lžíce citronové šťávy
1/2 šálku přírodního cukru
1 celá skořice
1 lžička hřebíčku
1/2 lžičky nového koření
2 sáčky Tulsi nebo zeleného čaje

Postup: Na středním ohni přiveďte k varu džus, citronovou šťávu, cukr a koření. Zmírněte oheň a vařte 5 minut. Odstavte, přidejte čaj a 5 minut louhujte. Přeceďte a dobrou chuť.