Polévka z dýně hokkaidó
Vyberte pěknou dýni - zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká. Oloupejte cibuli, nakrájejte na kostičky, orestujte v hluboké pánvi na oleji, přidejte dva až tři stroužky nadrobno nakrájeného česneku.
Mezitím omyjte dýni, vyberte z ní semínka, dužinu nakrájejte na kostky a přidejte k cibulce. Přidejte sůl, špetku pepře, zalijte zeleninovým vývarem a povařte, než dýně změkne. Poté přidejte sladkou smetanu na vaření, promíchejte a rozmixujte v hustý krém. Servírujte ozdobené kysanou smetanou a posypte petrželkou, celerovým listem nebo jinou nadrobno nasekanou zelenou natí.
Proč jíst dýni hokkaidó?
Dýně Hokaido je velmi bohatá na vitamíny a minerální látky.
Zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor a draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Minerální látky a vitamíny - betakaroten ( oranžová barva) vyživují tkáně a jsou prospěšné i pro oči. Čím je dýně oranžovější, tím vyšší je v ní obsah vitaminu A. V semínkách dýně dále naleznete velmi prospěšný zinek.
Chcete-li zlepšit své vidění, nestačí pouze jíst dýni. Podívejte se též na naše animované cviky a další opatření, kterými můžete významně zlepšit práci očí.