... aby oči nebolely

Špenátový krém

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Připravte si cca půllitr masového vývaru (pokud nejíte maso, použijte zeleninový vývar) a z trošky másla a hladké mouky připravte světlou jíšku. Umyjte a poté spařte cca 400 g špenátových listů, posypaných 1-2 většími stroužky utřeného česneku a solí. Vše nechte trochu vychladnout. Poté vlijte cca 3 dl vývaru do mixéru, přidejte spařený špenát, jíšku, cca 2 dl mléka a vše rozmixujte.

Vlijte do hrnce, povařte, rozřeďte zbylým vývarem a mlékem. Pokud chcete spíše hustší krém, přidávejte mléka již málo. Na talíři pak špenátový krém dozdobte kysanou smetanou a navrch jej můžete posypat např. sezamovými semínky.

Proč jíst špenát?