... aby oči nebolely

Zelný salát

zelný salát - cvikyprooci.cz

Vyberte malou zelnou hlávku. Zelí nakrouhejte nebo nařezejte ostrým nožem na velice jemné proužky, překrájejte ještě napříč. Vložte do misky, posypte hustě kokosovou moučkou, zalijte směsí z citronové šťávy, trošky soli a příp. špetky cukru. Zakápněte 2-3 lžícemi zastudena lisovaného oleje a promíchejte. Nechte chvíli uležet v lednici a podávejte.

Proč jíst zelí?

Zelí k nám přivezli Keltové kolem roku 600 před n.l  a je staletí považováno za "všelék". Potvrdily to i moderní výzkumy, které odhalily silný protirakovinný potenciál zdánlivě běžné zeleniny.

Syrové bílé zelí má vyšší obsah vitamínu C (asi jako citronová šťáva) a červené ho má ještě o něco více. Obsahuje železo  fytochemikálií, například sulforafanu, který působí jako antioxidant, podporuje tvorbu přirozených enzymů, pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol. Červený pigment anthokyan také patří mezi antioxidanty. Chrání mozkové buňky,  žaludek a tenké střevo od odpadních látek, zabíjí škodlivé bakterie a zlepšuje trávení. Vnější listy jsou dobrým zdrojem vitaminu E. Sirnaté sloučeniny, které při vaření způsobují typický zápach, mají antibiotické vlastnosti a pomáhají při zvládnutí infekcí, výborná je  čerstvě vylisovaná šťáva, při potížích s překyselením a celulóza zlepšuje průchodnost střev a zabraňuje zácpě.

Najemno nakrájené hlávkové zelí, které prošlo bakteriálním kvašením, je dokonce ještě zdravější než syrové. Typickou kyselou chuť mu dodává kyselina mléčná, která vznikla kvašením cukrů působením bakterií mléčného kvašení. Kysané zelí obsahuje množství užitečných mikroorganismů a enzymů, které zlepšují trávení a vstřebávání živin. Podporuje látkovou přeměnu, snižuje krevní tlak a zrychluje odvádění odpadních látek z těla. Je bohaté na vitamin C, B3, B5, B6 a B12, minerály a stopové prvky, zejména na draslík, železo, hořčík, zinek a fluor. Vitamin B12 (kobalamin) se v rostlinné potravě běžně nenachází, vzniká až fermentací. Tento protistresový vitamín blahodárně působí na nervovou soustavu a mozek a je důležitý i pro svaly a kosti a tedy i pro naše oči. Malá miska, asi 200 gramů tepelně neupraveného kysaného zelí, pokryje denní potřebu vitamínu C, který je velmi důležitý pro tvorbu hormonů a posilování imunity.

 Chcete-li zlepšit své vidění, nestačí pouze jíst zelí. Podívejte se též na naše animované cviky a další opatření, kterými můžete významně zlepšit práci očí.