... aby oči nebolely

Mrkvový salát

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nastrouhejte na struhadle na jemno asi 4-5 silnějších syrových mrkví a podobné množství celeru. Smíchejte v misce  a dobře promíchejte dohromady. Poté si připravte "zálivku": použijte buď bílý jogurt nebo doma vyrobenou (příp. i koupenou) majolku (podle chuti zhruba 6-10 lžic). Zálivku osolte a přidejte do ní trochu citronu, také můžete na jemno nakrájet pár koleček pórku či petrželku. Jogurtovou či majolkovou zálivku přidejte do nastrouhané zeleniny a vše dobře promíchejte. S celozrnným pečivem je to dobrá a rychlá večeře z čerstvé, nevařené zeleniny.

Proč jíst mrkev?

Mrkev je zdrojem beta karotenu, provitaminu A. Také je zdrojem vitamínů: a to jednak B, a dále i C a E. Obsahuje i pektiny, vápník a vlákninu, potřebnou pro trávení. Dále i významné množství selenu, zlepšujícího imunitu, tedy odolnost člověka proti bakteriálním a virovým infekcím. Pokud mrkev nastrouháme, bude se z mrkve lépe uvolňovat beta karoten, než když ji budeme jíst vcelku. tak z ní vyzískáme z ní alespoň čtvrtinu množství, které je v mrkvi obsaženo. Nejlépe ovšem provitamin A z mrkve "vytáhneme" ke své potřebě, pokud mrkev povaříme. Ale to už je zase jiný recept:)