Články
Vánoční speciál – strava nejen pro oči
Jedním z pilířů dobrého zraku je kromě pohybu a cvičení, kromě přesvědčení a emočního nastavení také dobrá strava. Čím tedy své tělo a oči krmíme a jak je vyživujeme?Blíží se vánoce… více >
Čtyři nejen vánoční recepty
Inspirujte se v jídelníčku podle ajurvédských principů, vybraných z dílny MUDr D. Freje. Detoxikační polévkačerstvý kořen zázvoru (asi 2,5 cm) 1/3 šálku 1 ks hřebíčku 3 ks celého pepře 1 středně velká mrkev ½ šálku pokrájeného květáku½ šálku pokrájené… více >
Špenátový krém
Připravte si cca půllitr masového vývaru (pokud nejíte maso, použijte zeleninový vývar) a z trošky másla a hladké mouky připravte světlou jíšku. Umyjte a poté spařte cca 400 g špenátových listů,… více >
Mrkvový salát
Nastrouhejte na struhadle na jemno asi 4-5 silnějších syrových mrkví a podobné množství celeru. Smíchejte v misce a dobře promíchejte dohromady. Poté si připravte „zálivku“: použijte buď bílý jogurt nebo doma… více >
Medvědí česnek – jarní elixír s medvědí silou
Když budete mít štěstí při procházce listnatým lesem, tak medvědí česnek nemůžete minout. Právě teď nám příroda nabízí jedinečnou potravinu, která právem dostala své jméno – její síla je silou… více >
Kvasnicová pomazánka
Na jednu kostičku kvasnic je potřeba jedno celé vejce pro dva lidi postačují 2 kostky kvasnic a dvě vejce. Postup: Do růžova osmažíme na pánvi a kvalitním oleji nebo přepuštěném másle (… více >
Zelný salát
Vyberte malou zelnou hlávku. Zelí nakrouhejte nebo nařezejte ostrým nožem na velice jemné proužky, překrájejte ještě napříč. Vložte do misky, posypte hustě kokosovou moučkou, zalijte směsí z citronové šťávy, trošky… více >
Hlíva na ajurvédský způsob
Na pánvi osmažíme lehce do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli a přidáme hořčičné semínko, celý koriandr ( semena), džíru ( lze nahradit římským kmínem případně kmínem) a kurkumu. Opláchnutou hlívu… více >
Celerový salát
Omyjte větší celer, ostrouhejte slupku a nakrájejte celer na plátky cca 2-3mm silné. Vložte plátky do 2-3 dcl horké osolené vody, přidejte 2-3 lžíce octa, 2 kostky cukru, několik kuliček… více >
Polévka z dýně hokkaidó
Vyberte pěknou dýni – zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká. Oloupejte cibuli, nakrájejte na kostičky, orestujte v hluboké pánvi na… více >
Oko a výživa
Koncem osmdesátých let vznikla exploze výzkumu možných způsobů pro zachování vidění doplňky stravy a dietami. Níže Vám doporučíme vhodné potraviny a doplňky stravy, které pomohou při léčbě šedého zákalu, glaukomu… více >